ყავის მომზადების გზამკვლევი

ფრანგული პრესი  French Press

ეს ყავის გზამკვლევი მოგცემთ სრულსხეულიან ფინჯანს დამზადებულს ფრანგული პრესით ან Espro Press-ით.

თქვენი ყავის მარცვლებისგან მაქსიმალური სარგებელი რომ მიიღოთ, უნდა გქონდეთ კარგი საფქვავი, სასწორი, ტაიმერი და სუფთა, გაფილტრული წყალი, გაცხელებული 92-95C-მდე.

  1. გამოიყენეთ 65 გრამი ყავა ლიტრ წყალზე
  2. დაფქვით ყავა უხეშ ზომაზე
  3. ჩართეთ ტაიმერი 4 წუთზე და დაასხით წყალი ყავას. დარწმუნდით, რომ მთელი ყავა სველია - შეგიძლიათ გამოიყენოთ კოვზი მოსარევად. სახურავი და ფილტრი გვერდზე გადადეთ, რათა გაზები გამოვიდეს დუღილის დროს
  4. 4 წუთის შემდეგ გაარღვიეთ ყავის ქერქი და ყავა ჩაიძირება. კოვზით ამოიღეთ დიდი ნაწილაკები და ზედაპირზე მცურავი ქაფი
  5. გააჩერეთ ყავა ნახევარი წუთის განმავლობაში ისე, რომ ყველა პატარა ნაწილაკი ჩაიძიროს. დაახურეთ თავსახური და დააჭირეთ ფილტრის სახელურს.

მირთმევამდე ყავა ოდნავ გაცივეთ. ისიამოვნეთ!

 

დრიფ (წვეთოვანი) ყავა       Drip Coffee 

დრიფ ყავა ხელით მომზადების ერთ-ერთი სასიამოვნო მეთოდია.

თქვენი ყავის მარცვლებისგან მაქსიმალური სარგებელი რომ მიიღოთ, უნდა გქონდეთ კარგი საფქვავი, სასწორი, ტაიმერი და სუფთა, გაფილტრული წყალი, გაცხელებული 92-95C-მდე.

  1. აწონეთ 16 გრ ყავა ერთი ფინჯანზე/ 250 მლ წყალი / 32 გრ 500 მლ წყალი.
  2. დაფქვით ყავა საშუალო-მსხვილ ზომაზე. დაფქვის ზომა დიდ გავლენას ახდენს გემოზე, ამიტომ საუკეთესო შედეგისთვის ექსპერიმენტი გააკეთეთ საკუთარ საფქვავზე. მწარე და მშრალი: დაფქვით უფრო უხეშად. მჟავე და თხელი: გახეხეთ უფრო წვრილად.
  3. საწვეთურში მოათავსეთ ფილტრის ქაღალდი და გაავლეთ წყლით. ჩაყარეთ ყავა ფილტრის ქაღალდში და მოათავსეთ ფინჯნის ან სერვერის თავზე სასწორზე.
  4. ჩართეთ ტაიმერი და დაასხით 30/60 გ წყალი ისე, რომ მთელი ყავა გაჟღენთილი იყოს და გააჩერეთ 30 წამი, რომ „აყვავდეს“.
  5. 30 წამის შემდეგ დაასხით დარჩენილი წყალი ნელა და განუწყვეტლივ. დაასხით წრიული მოძრაობით ცენტრიდან გარეთ და ისევ ცენტრისკენ. გაიმეორეთ მოძრაობა ისე, რომ წყალი თანაბრად ესხმოდეს ყავაზე.
  6. ყავა უნდა გაკეთდეს 250/500 გ წყალს დაახლოებით 1:45 წუთის განმავლობაში. ორივე პორციაზე მოქმედებს ერთი და იგივე ჩამოსხმის დრო. მომზადების მთლიანი დრო დამოკიდებული იქნება ყავის დაფქვაზე და თვით მარხვალზე

სანამ ყავას მიირთმევთ, სწრაფად აურიეთ და ოდნავ გაცივეთ. ისიამოვნეთ!

 

მოკა Moka 

თქვენი ყავის მარცვლებისგან მაქსიმალური სარგებელი რომ მიიღოთ, უნდა გქონდეთ კარგი საფქვავი, სასწორი და სუფთა, გაფილტრული წყალი

  1. აწონეთ 15-17 გ ყავა ერთი ფინჯანზე და დაფქვით საშუალო ზომაზე
  2. შეავსეთ მოკას ქვედა ნაწილი ცივი წყლით სარქვლის დონემდე. ჩადეთ ფილტრი.
  3. მთლიანად შეავსეთ ფილტრი დაფქული ყავით, მაგრამ არ დაპრესოთ.
  4. დარწმუნდით, რომ ფილტრი და რეზინის შუასადებები ადგილზეა. კარგად დაამაგრეთ მოკას ორივე ნაწილი ერთმანეთთან.
  5. შეადგით მოკა დაბალ ცეცხლზე.
  6. გადმოდგით მოკა ცეცხლიდან სწორედ მაშინ, როცა ყავა ხმაურს დაიწყებს. აი მაშინ თქვენ აუცილებლად მიიღებთ ყავის მხოლოდ საუკეთესო სითხეს.
  7. ყავა ფინჯნებში ჩასხმის წინ აურიეთ კოვზით.
  8. გაავლეთ მოკა ცხელი წყლით და კარგად გააშრეთ, სანამ შეინახავთ

 

ცივი ყავა

მომზადების ერთ-ერთი ყველაზე სასიამოვნო მეთოდი... ღამის მაგია!

    1. ჩვენთან შეიძინეთ ყავის მარცვალი ან დაფქული ყავაგამოიყენეთ ნებისმიერი შუშის ჭურჭელი, რომელიც გაქვთ სახლში!
    2. დაფქვით მარცვალი უხეშ ზომაზე (დაახლოებით 90% უხეში) ან ჩვენ გვთხოვეთ დაფქვა თუ სახლში საფქვავი არ გაქვთ.
    3. ჩაყარეთ დაფქული ყავა (სრული 250 გ) შუშის ჭურჭელში და დაამატეთ დაახლოებით 2 ლიტრი ოთახის ტემპერატურის გაფილტრული წყალი.
    4. ურიეთ სანამ ყავა წყლით არ გაჯერდება.
    5. გააჩერეთ ოთახის ტემპერატურაზე თავდახურული 18 საათის განმავლობაში.
    6. გაწურეთ ფილტრით. რადგან ყავა უხეშად არის დაფქული, შეგიძლიათ გამოიყენოთ ჩაის საწური, მარლის ქსოვილი - ყველაფერი, რაც შეგიძლიათ.
    7. ახლა თქვენ გაქვთ გემრიელი ცივი მომზადების კონცენტრატი!
    8. გააზავეთ წყლით (50/50 ან გემოვნებით) და გემრიელად მიირთვით ყინულთან.